Další česká řeka pokořena

23. 8. 2021 Autor: Milan Šafr Skupina dvanácti MUPáků vyrazila tentokráte brázdit vody Ploučnice, řeky plné meandrů, zarostlých břehů, řeky, která rozhodně není vhodná pro začátečníky, slečinky ani vodácké pijany.

Den první

trasa Noviny pod Ralskem – Boreček, 14 km

Z nocoviště v Novinách pod Ralskem ve čtvrtek dopoledne vyrážíme na první 14kilometrový úsek do Borečku s plánovanou zastávkou v Mimoni. Lodě si přebíráme ještě nad místem zvaným Průrva Ploučnice, zvaná též Pekelný jícen. Prvním zážitkem pro všechny je průjezd těmito dvěma 13 a 41 metrů dlouhými tunely. Už po prvních kilometrech si všichni uvědomujeme, že tentokráte to nebude o žádném kochání, tlachání a povalování v loďkách. Jízda v řece kroutící se jako had je pro všechny pořádnou vodáckou zkouškou a výzvou. Je nutné včas a správně reagovat na všechny nástrahy a změny směru. Kdo to nestíhá, zasekne se a musí řešit způsob, jak vrátit loď zpět na trasu, anebo hůře – převrací loď. Jsme v Mimoni, nabíráme sílu a obědváme na zahrádce zdejší restaurace, abychom opět mohli vyrazit vstříc dalším dobrodružstvím. I v dalším úseku řeka poskytuje obdobně náročné pasáže. Přijíždíme do kempu, zabíráme prostor a stavíme stany. V kempu je rozděláno mnoho ohňů a kolem nich to rozjíždí lepší či horší kytaristi, zpěváci. Cítím v kostech, že noc bude dlouhá…

Den druhý

jdeme bomby, trasa Boreček – Žizníkov (Kemp u Kerama), 26 km

Po večerní poradě a důkladném rozboru prvního dne jsme se rozhodli další den ujet, na této řece opravdu krutých, 26 kilometrů. Důvod je jasný, chceme si užít civilizovaný kemp s výbornou kuchyní U Kerama výměnou za nouzové nocoviště Bernský Mlýn. Vstáváme brzy, tak, abychom mohli vyrazit už kolem deváté hodiny. Balíme stany, snášíme je do doprovodného auta a vyrážíme. Cesta je stejně klikatá a náročná, úseků, kde se můžeme bezstarostně vézt, je minimum. Často nestíháme včas reagovat, a tak pádlo slouží jako odpichovací kůl od břehů. Zvykli jsme si také loď směrovat pomocí rukou chytajících se popadaných větví a stromů. Koncentrace je nutná, pokud háček se zadákem správně nespolupracují, cesta se protahuje. Do kempu U Kerama dojíždí poslední lodě kolem sedmé večerní, všichni jsme řádně unavení. Stavíme stany, dáváme si záležet, meteorologové varují před nočním vydatným deštěm a bouřkami.

Den třetí

výlet po okolí

Po nočním lijáku opět vychází slunce a tak my všichni, kterým ještě zbyla síla, vyrážíme na nedělní výšlap do okolí skalního hradu Sloup, který v dobách minulých strážil obchodní stezku do Žitavy. Kocháme se výhledy z rozhledny Na Stráži, navštěvujeme Samuelovu, malou i velkou Cikánskou jeskyni. Téměř patnáctikilometrová procházka úpatím Lužických hor byla ideální tečkou za putováním touto nevšední krajinou.

Ploučnice prostě není řeka pro každého, její romantika jde ruku v ruce s náročností. Řeka vás v podstatě nenechá vydechnout, zamyslet se. Jakmile to uděláte, skončíte uvězněni mezi kořeny padlých stromů, v křovinách nebo větvích. Pokud mi něco v Čechách připomínalo Amazonii a prales, tak to byla rozhodně právě tato řeka. Já osobně se na Ploučnici budu vždy rád vracet.

A jakou řeku splujeme s MUPáky za rok?
Ještě jsme nepokořili řeku Moravu. Anebo vsadíme na osvědčenou Berounku či Sázavu?
Uvidíme…
Co vy na to, přidáte se k nám?