Za požitkem i sportem

29. 5. 2015 Autor: Jakub Šaroun Malé městečko Dobřichovice u Prahy nabízelo třetí květnovou sobotu neobvyklou směs zážitků sportovních, gastronomických i kulturních. Rozhodli jsme se proto na MUP vytvořit průzkumný tým a aktivně se zúčastnit, abychom zhodnotili tuto zajímavou nabídku pro případnou příští širší účast studentů a pracovníků MUP.

Vyrazili jsme tedy do terénu. Průzkumný tým byl složený ze zástupce akademiků (Ing. Tereza Němečková, Ph.D. – zástupkyně vedoucího katedry Mezinárodního obchodu), zkušeného organizátora sportovních soutěží a aktivního sportovce (Mgr. Milan Šafr – vedoucí Sportovního klubu MUP) a dokumentaristy a vrchního degustátora (Jakub Šaroun – fotograf, webmaster, redaktor iMUP). Centrem všeho dění bylo nádvoří dobřichovického zámku. Ryze sportovní část se skládala ze závodu pro děti na 1 km, pak kros půlmaratonu a zkráceného běhu na 10 km. Počasí bylo skvělé, trať pestrá a zajímavá. Při absolvování půlmaratonu jste mohli poznat pět sousedních obcí Dobřichovic a proběhnout se polem, lesem a po obou březích řeky Berounky, abyste se vrátili opět na dobřichovický zámek. Milan Šafr, pochopitelně v zářivém dresu MUP, se zviditelnil i kvalitním výkonem v hlavním závodu půlmaratonu a nechal daleko za sebou starostu Dobřichovic Petra Hampla, který tento akční den moderoval. Na desetikilometrové trati pak opravdu potěšilo, že Petr Sedláček, pravidelný účastník akcí Sportovního klubu MUP, vybojoval stříbrnou medaili!

Další nabízenou aktivitou byla Degustační míle. Jak uváděl pořadatel, smyslem této netradiční akce bylo přivést návštěvníky do místních vináren, restaurací, kaváren čí obchůdků a ukázat jim, kolik v Dobřichovicích mohou nalézt zajímavých gastronomických překvapení. Na Degustační míli jste "závodili" jen s časovým limitem, abyste do 20 hod. stihli obejít stanoviště, ve kterých získáte razítko za absolvování gastronomického zážitku v podobě ochutnávky vín, káv, jídel, netradičních produktů a dalších gastronomických specialit. Naše degustační komise MUP vybavená mapkami se vydala na trať a poctivě konzultovala kvalitu nabídky jednotlivých stanovišť a k některým se dokonce vracela pro ověření názoru. Stihli jsme dokonce sledovat na některých stanovištích semifinále hokejového mistrovství světa Česko – Kanada a zpětně jsme rádi, že jsme si ho užili v rámci Degustační míle, neboť díky ní nebyla porážka s Kanadou tak hořká. Nakonec jsme se odebrali se získanými razítky na zámek pro odznak absolventa Degustační míle. Tam již zpříjemňovala atmosféru vlahého večera sympaticky vystupující vícežánrová skupina Anna W Quintet, při jejímž poslechu jsme vychutnali poslední degustační vzorky.

Resumé univerzitní komise je takové, že můžeme vřele doporučit tyto dobřichovické akce pro širokou veřejnost MUP jako aktivní víkendovou sportovně-poznávací náplň velmi vhodnou právě na odpočinutí od studijních či pracovních povinností a upevnění sounáležitosti mezi studenty a kolegy.