Vysokohorská turistika v Rakouských Dolomitech

31. 7. 2023 Autor: Milan Šafr Již počtvrté v řadě. Ano, tak se nám tam líbí, že jsme vyrazili obdivovat krásy Rakouských Dolomit počtvrté. Akce byla zaměřena především na výlety okolním horským terénem ve výškách mezi 1600 až 3000 m nad mořem, doplněné o zdolávání ferratových cest vyšší či nižší úrovně. Počasí tentokrát přálo. V jediný deštivý den byl nahrazen plánovaný pěší výlet sjezdem divoké řeky Drávy na raftech. Řeka přezdívaná „matka vln“ nabídla účastníkům, v porovnání s českými řekami, opravdu nezapomenutelný zážitek.

Patnáctičlenná skupina mladých lidí v oblasti východního Tyrolska během čtyř dnů rozhodně pohybově nezahálela. Navštívila horskou chatu Karlsbader Hütte, která je ve zdejším okolí hlavní základnou pro milovníky ferrat a skalního lezení. Ti, které nezlákala místní vodní ferrata (Wet Foot), si ještě vyběhli na vrcholek Laserzwand (2614 m). Účastnící se vydali také po hřebenu hory Hochstein, pod nímž leží světoznámá sjezdovka (závod světového poháru ženského lyžování). V programu nechyběla ani zážitková ferrata poblíž vesničky Unterpirkach, vedoucí kolem horského potoka Pirkner bach. Závěrečná celodenní túra v lyžařském středisku Zettersfeld, vedoucí po hřebenu až na vrchol Schleinitz (2904 m), byla "třešničkou na dortu" této již tradiční zahraniční turistické akce. Večery, kromě společného posezení a hlubokomyslných rozhovorů, vyplňovaly také více či méně logické deskové hry nebo stolní tenis.

První letní MUPácká akce je minulostí, pokud jste ji nestihli, nezoufejte v plánu jsou totiž další. Pokud tedy ještě nemáte zaplněné léto a chcete vyrazit do přírody, vydejte se s námi v srpnu na Vltavu nebo v září na Šumavu (aktuální plánované akce). Akce jsou ideální příležitostí, jak se poznat (a případně navázat vztah) s podobně smýšlejícími jedinci.

Krásnou druhou polovinu léta.