Vodácká akce 2015, tentokrát na Sázavě

17. 9. 2015 Autor: Milan Šafr Další z každoročních výjezdů po českých řekách nasměroval SK MUP na řeku Sázavu. Ve třech dnech (pátek–neděle) jsme chtěli pokořit po vodě vzdálenost mezi Ledčí nad Sázavou a Ledečkem a hlavně si naplno užít letního prodlouženého víkendu ve společnosti známých i neznámých tváří se vším, co ke splavování řeky patří.

Účastníci zakempovali ve čtvrtek 16. 7. 2015 ve večerních hodinách v Horce. Následovalo posezení u ohně a tradiční seznámení všech účastníků – přivítání nováčků.

V pátek ráno se skupina sešla před devátou na nádraží v Horce. Vlakem jsme se přepravili do Ledče nad Sázavou vyzvednout plavidla, ale zpět do kempu v Horce jsme již měli jet po vodě. Řeky obecně tento rok vodáků svým objemem vody a proudem moc nepomáhaly a výjimkou nebyla ani Sázava. Na zrychlení toku řeky se bohužel výrazně neprojevila ani hodinová průtrž mračen, kterou posádka díky včasné zastávce na „občerstvovačce“ přečkala bez újmy pod střechou jednoho ze stánků. Do kempu dorazily všechny lodě před setměním, ale jejich posádky značně fyzicky znavené.

Druhý den z Horky do Kácova utekl rychle. Po dvou zastávkách pro doplnění „šťávy“ skupinu kromě komárů asi nejvíc obtěžovalo přenášení lodí na mnoha jezech a už zmiňovaný pomalý tok řeky – vodácky „olej“. Nicméně na konci druhého dne skupinu čekal všemi netrpělivě očekávaný degustační večer v restauraci kácovského pivovaru.

Třetí den se většina posádek lodí shodla na dřívějším předání vypůjčených lodiček. Hodně účastníků tedy opustilo svá plavidla už pod majestátně se tyčícím hradem v Českém Šternberku. Výjimkou byla dvojice Lukáš Heřtus s chotí, kteří pokračovali v boji s „mrtvou“ hladinou až do původně plánovaného konce v Ledečku.

V pořadí čtvrté vodácké akce s SK MUP se zúčastnilo 18 studenů, kteří si plavbu náležitě užili.

Příští rok je v plánu Ohře a rádi přivítáme mezi námi i tebe!