Vánoční výšlap na Karlštejnsku

27. 12. 2023 Autor: Milan Šafr Některé sportovní akce a pohybově sociální aktivity pořádá pro své studenty Metropolitní univerzita Praha opakovaně. Patří mezi ně i tradiční vánoční výšlap na hrad Karlštejn s cílem v Berouně.

Již potřetí v řadě se tentokrát 13členná skupinka vydává z nádraží v Zadní Třebáni po žluté turistické stezce přes Hlásnou Třebáň, aby po necelých 2 kilometrech narazila na vyhlídku na Císařské louce, která nabízí rozhodně ten nejhezčí pohled na nejznámější český hrad založený samotným Karlem IV. v roce 1348.

Po krátké pauze, s povinou skupinovou fotkou, pokračujeme směrem na hrad. Cestou k němu většinu z nás ještě stačí vylekat sám již notně vystrašený divočák, který prchá před skupinou myslivců, pořádajících v okolí hradu hon. Naštěstí včas uhýbá z cesty zpět do lesa a nikoho z účastníků neohrožuje. Rozhodně nestojíme o předvánoční střet s minimálně 80 kilovým kusem prasete v pohybu.

Po prozkoumání volně přístupných částí hradu se všichni scházíme na hradním nádvoří a pokračujme dál po červené značce jednou z nejhezčích českých tras, kolem lomu Malá Amerika, Královy studně, Bubovických vodopádů i přes Solvayovy lomy až na další dechberoucí vyhlídku, a to na malebný Svatý Jan pod Skalou s dominantou Benediktinského kláštera. Strach z výšky některým účastníkům trochu brání nasadit uvolněný a radostný výraz pro další z „povinných“ skupinových fotek. Počasí na tento čas idylické, spíše jarní, bez větru a slunečno, nikam proto nespěcháme, kocháme se.

Sestup do Svatého Jána se tentokráte, na rozdíl od minulého roku, kdy byl na strmé cestě led a sníh, stává lahůdkou a po chvilce s nadšením usedáme k očekávané občerstvovačce v restauraci Obecná Škola. Ceny sice pražské, nicméně kvalita služeb je vysoká.

Závěrečných 5 kilometrů načíná dlouhý strmý výstup k památnému dubu na Herinkách, odkud už to máme jen kousek na vyhlídku na Beroun, kde již tradičně dochází k přípitku na zdraví šampusem, který „pan vedoucí“ vleče celou cestu v batůžku. Po vánočním přípitku sestupujeme kolem místní nemocnice, vítá nás město Beroun, překonáváme most přes Berounku a náhle stojíme na náměstí, kde si užíváme poklidnou atmosféru místních vánočních trhů. Tento rok je nabídka stánkařů sice bez vyhlášeného růžového svařáku, ale ti, co vydrželi až do konce, si jeho absenci záhy gastronomicky vynahrazují v útulném místním pivovaru Berounský medvěd.

Třetí pokračování vánočního výšlapu je u konce. Tato akce v očích organizátora jednoznačně plní pohybově sociální rozměr s cílem připomenout zúčastněným, že čas adventu člověk může strávit i jinak než doma u televize (PC) nebo v přeplněných obchodních centrem v zajetí vánočního shonu.

Takže MUPáci, nenechte si tuto pohodovou akci za rok ujít a přidejte se k nám. Před tím ale určitě ještě stihnete například lednovou lyžovačku v rakouských Dolomitech, nebo další akce, které pro studenty s radostí a vášní organizujeme. Aktuální nabídku hledejte na stránce https://sport.mup.cz/