Tým běžců z MUP se zúčastnil tradičního závodu Běchovice-Praha!

1. 10. 2014 6:45 Autor: Petr Exnar Naše týmy běžců a handicapovaných sportovců Metropolitní univerzity Praha se již po druhé zúčastnily nejstaršího běžeckého silničního závodu v Evropě. Svou účastí jsme se rozhodně neztratili, ba dokonce si troufám říci, že náš tým patřil svou velikostí k největším. Slavnou Duklu Praha reprezentovalo 10 sportovců. Nás bylo dohromady 19! Samotný běžecký závod letos dle oficiálních výsledků doběhlo 2156 běžců.

Vzhledem k tomu, že se jedná o otevřené mistrovství České republiky v silničním běhu mužů, žen, juniorů a juniorek, tak se my všichni zúčastnění můžeme neskromně považovat za horní z deseti miliónů, ale o to u nás samozřejmě nejde. Jde tu o filozofii Metropolitní univerzity Praha, jako školy bez bariér, o propojení studentů, učitelů a handicapovaných sportovců. O společnou týmovou myšlenku, o vyjádření úcty k tradici a o boj náš běžců, kdy sami se sebou zodpovědně bojujeme ve snaze dosáhnout co nejlepšího času. Velký dík za podporu patří organizátorovi akce a vedoucímu Centra sportu Metropolitní univerzity Milanu Šafrovi, který z nás dokázal svým zaujetím dostat nejen úsměv na skupinové fotografii, kdy jsme vzdorovali slunečním paprskům.

Závod Běchovice – Praha je nejstarší běžecký závod v Evropě a běhá se bez přerušení od roku 1897! Při přednáškách pana doktora Romancova a dalších významných osobností na Metropolitní univerzitě padá pojem hlasování nohama. Občané žijící v nesvobodě opouštějí své rodné země. Takto do roku 1989 hlasovalo mnoho Čechů a Slováků. Nyní tak hlasuje mnoho národů daleko na jihu a na východ od našich hranic.

Tradici závodu Běchovice-Praha nedokázala narušit ani první světová válka, ani Hitler a ani komunisté. My žijeme ve svobodné zemi a můžeme tak trochu nohama hlasovat také. Můžeme tak činit v pozitivním smyslu slova a to formou účasti za Metropolitní univerzitu Praha na tomto běhu. Běžci patří k nejmírumilovnějším komunitám. Každý běžec si musí svůj výsledek uběhnout zcela sám, bez cizí pomoci. Osobně běhám s pocitem, že jediným s kým závodím, jsem já sám a chovám hlubokou úctu ke všem, kteří se běžeckých závodů zúčastní. Vítězem je každý, kdo doběhne do cíle.

Osobně jsem běžecký závod Běchovice - Praha běžel prvně tuším někdy v roce 2002. Jsem velmi rád, že myšlenka rekreačního běhu zaujala v poslední době v České republice nejen vedení Metropolitní univerzity, ale i mnoho lidí a běhání zažívá opravdový boom. Tak snad i s Vámi ostatními se za rok sejdeme na startu 119. ročníku.