Prague Powerchair Open 2016

31. 8. 2016 Autor: Milan Šafr Již sedmým rokem pořádá student a zaměstnanec Metropolitní univerzity Praha Václav Uher mezinárodní turnaj ve florbale na elektrických vozících. Zúčastněné týmy z Německa, Holandska, Slovinska a Itálie každoročně odjíždějí z Prahy uspokojeni sportovní i organizační kvalitou, ale také nevšedním doprovodným programem.

Kromě sportovního vyžití nabízí česká metropole zahraničním účastníkům širokou škálu turistického vyžití s možností návštěvy kulturních památek v historickém centru. Také proto se řada týmů  na turnaj opakovaně vrací.

Metropolitní univerzita Praha podporuje každoročně tuto akci její propagací, ale i zapůjčením potřebného materiálu. Na organizaci turnaje se podílejí také zaměstnanci MUP. Tento rok se zapojili: Lukáš Zdařil jako fotograf, Lenka Roštoková coby pomocnice a zodpovědnost za bezproblémový průběh akce po sportovní stránce padla na má bedra.

Vítězem 7. ročníku se stal německý tým s názvem „Black Knights“ Dreieich, který ve finále porazil „Dream tým“ z italského Milána.

Sportovní výsledky této akce ale nebyly úplně to nejpodstatnější. Podle mého názoru jde při pohybových aktivitách handicapovaných sportovců hlavně o zábavu, radost ze hry, zapálení, životní motivaci formou sportovního vyžití ve spojení s navazováním kamarádských vztahů napříč týmy-národnostmi. Organizátor Vašek Uher by jistě na závěr (jak ho znám) dodal, že pohyb, hra, organizace podobných akcí ve společnosti lidí s handicapem i bez něho je jeho životní vášeň, zábava i smysl života. Za sebe mohu říci, že lidé, které jsem během této akce potkával, jsou často mnohem veselejší, přátelštější, na nic si nehrající v porovnání s některými lidmi bez zábran a bariér. Oni umějí tyto překážky překonávat s úsměvem na tvářích. Moc si vážím toho, že jsem opět mohl být součástí této akce!