Po dlouhém čekání s Oddílem Školy bez bariér opět v akci

28. 6. 2020 Autor: Václav Uher Po dlouhém čekání, které souviselo s omezením pohybu, jsme v sobotu 13. 6. 2020 v rámci Oddílu Školy bez bariér Metropolitní univerzita Praha uspořádali první akci. Pro studenty, absolventy a pracovníky naší univerzity jsme připravili celodenní výpravu do půvabného kraje Benešovské pahorkatiny. Tempo cesty každému účastníku umožňovalo volbu dopravního prostředku podle jeho chuti a pohybových možností. Trasa byla kompletně sjízdná na elektrickém vozíku a její délka byla přijatelná i pro pěší.

Vyrazili jsme bezbariérovým vlakem z Prahy do Čerčan, odkud jsme dále pokračovali podél řeky Sázavy do Čtyřkol, Senohrab, Hrusic a Mnichovic, odkud jsme se večerním bezbariérovým vlakem vrátili zpět do Prahy.

Při objednávce vlakového spojení jsme byli informováni, že účastníky na elektrických vozících musíme rozdělit do dvou skupin, které se do Čerčan dopraví dvěma samostatnými spoji. Nakonec se ale podařilo elektrické vozíky vetknout do jedné soupravy, čímž jsme získali dostatečnou časovou rezervu pro cestu posázavskou krajinou. Při plánovaní trasy jsme volili výhradně cyklotrasy, jejichž terén byl prověřený. Cesta podél Sázavy nám nabídla řadu hezkých scenérií a klidnou přírodou nás dovedla až ke zřícenině hradu Zlenice, kde jsme v místě zvaném Senohrabská plovárna strávili krátký odpočinek.

Pokračovali jsme dál stezkou podél říčky Mnichovky do Senohrab. Měli jsme dvojí štěstí. Několik lávek po cestě bylo až na pár nejistých okamžiků sjízdných. Příznivou náhodou byla také skutečnost, že se nám těsně vyhnula předpovídaná silná bouřka. Inkasovali jsme jen pár drobných kapek. V Hrusicích jsme navštívili Památník Josefa Lady a jeho dcery Aleny. Na místě se nachází dům obklopený rozsáhlou zahradou, který se nazývá Ladova vila. Přestože bezbariérový není, služeb personálu jsme mohli využít, neboť paní průvodkyně při příjemném posezení v zahradě vily sdělila mnoho zajímavých skutečností ze života a díla tohoto věhlasného českého umělce.

Závěrečná fáze výpravy náležela cestě z Hrusic do Mnichovic, kde si přišli na své fanoušci fotbalu. Ve jmenované obci totiž probíhalo přátelské utkání mezi TJ Mnichovice a SK Strančice, za který shodou okolností směl nastoupit i vedoucí Sportovního klubu Metropolitní univerzity a člen naší výpravy, Mgr. Milan Šafr. V dresu hostů se mu dařilo, neboť vstřelil krásnou branku.

Krátce po šesté večerní jsme se z Mnichovic opět všichni v jedné soupravě odebrali zpět do velkoměsta. První cestovatelská akce Oddílu Školy bez bariér se Zdařila. O pravdivosti tohoto tvrzení vás jistě přesvědčí i fotografie pracovníka Metropolitní univerzity, Ing. Lukáše Zdařila.

Na závěr děkujeme všem účastníkům. Jsme velmi rádi, že všechna omezení pohybu doznívají a my můžeme nejen pro studenty naší univerzity připravovat další akce.

Tou nejvýznamnější je bezesporu blížící se 5. ročník výpravy Electric Eccentric, o které se více dozvíte na stránkách www.electriceccentric.cz

Těšíme se brzy na viděnou na některé z dalších akcí Oddílu Školy bez bariér Metropolitní univerzity Praha.

Václav Uher, vedoucí oddílu