Naši běžci na legendární „Běchovické desítce“

1. 10. 2018 Autor: Milan Šafr Běžecký tým Metropolitní univerzity Praha se pošesté v řadě představil v 10kilometrovém silničním závodě z Běchovic do Prahy. Pět běžkyň a deset běžců v bílých dresech si závod za ideálního počasí užívalo. Někteří tento závod a vzdálenost vyzkoušeli poprvé, ostatní již měli zkušenost z let minulých.

V letošním roce jsme se poprvé zapojili do týmové soutěže. V konkurenci 31 týmů jsme obsadili vynikající 6. místo. Nejrychlejší „MUP čas“ 00:39:00 zaběhl Královohradecký student Martin Simon. Tento rok náš tým ukázal velkou soudržnost také v podoběhovém rozboru u elektronické tužky v nejmenovaném restauračním zařízení, na kterém se sešlo dvě třetiny našich běžců.

V Běchovicích dochází každoročně k setkávání běžkyň/běžců rozdílných věků a výkonností. Někteří pravidelní účastníci si každoročně zlepšují své dosažené maximum. Nováčci, kteří si závod jdou poprvé zkusit, zase získávají zkušenosti, vztah k běhání a motivaci se postupně zlepšovat a posouvat dál. Účastníci mohou zároveň poznat další nové kolegy studenty, absolventy, zaměstnance – prostě běžce. Smysl naše účast v Běchovicích jednoznačně má a Metropolitní univerzita Praha v této tradici chce rozhodně pokračovat i v dalších letech.

Od začátku naší účasti se v Běchovicích zapojují také členové Oddílu bez bariér, kteří se v rámci závodu na in-line bruslích účastní na elektrických nebo mechanických vozících. Pravidelný účastník pětikilometrové vzdálenosti z Běchovic do Kyjí, Vašek Uher, to viděl takto: „Možná se usmíváte a říkáte si, co je to za závodění ta naše jízda, když jen držíme páčku. My máme rádi to souručenství, jízdu samotnou a tu všudypřítomnou závodní atmosféru, které jsme součástí. Krom toho diváci stojí podél cesty, říkají “kluci do toho” a zdvihají palce, což z nich činí živé lajky.“

Ano, závodění je zde skutečně na druhém místě. Jednoznačně převládá motivace nebýt sám a vyplnit si den příjemnou aktivitou a prožitkem ve společnosti lidí.