Na kolech na Břeclavsko

10. 10. 2017 Autor: Milan Šafr Ještě než začne nový semestr, připomeneme si poslední prázdninovou sportovní akci, a to tradiční cyklistický výjezd se Sportovním klubem MUP. Vrátili jsme se do míst, na které účastníci minulých akcí vzpomínají nejraději, tedy na Jižní Moravu.

Z města Břeclav vyjížděla skupina sedmnácti účastníků na své každodenní výpravy do turisticky zajímavých míst, především v okolí Lednicko-valtického areálu. Kromě atraktivních stezek vedoucích mezi vinicemi, kde právě dozrávala úroda vína pro (jistě skvělé) ročníky 2017, vedly cesty Mupáků zejména na místní hrady a zámky.

Na našich cestách jsme navštívili Valtice, Lednici, Mikulov, Kyjov, Boršice a plnými doušky si užívali nádherné krajiny a neskutečně milých a příjemných lidí, kteří nikam nespěchají a sami od sebe se zeptají, kam máte namířeno a případně poradí, když vidí, že bloudíte. Nemračí se na vás, zvou vás na ochutnávku vína a domácí slivovice, za kterou často ani nic nechtějí.

Vrcholem celé akce se dle očekávání stala degustace spojená s oslavou ve sklípku u krále všech jihomoravských vinařů a velkého šoumena Václava V. Ten během chvíle, po pár vzorcích božského moku, udělal znalce vín i z naprostého vinařského analfabeta. I když se na konci akce počasí trochu pokazilo, náš tým to ani trošku nerozhodilo. Všem nám je jasné, že počasí se ovlivnit nedá. Můžeme ale změnit svůj pohled, nefňukat a uzpůsobit program, což se v téhle skvělé partě splnilo do posledního puntíku. A to jsme ještě stihli oslavit místní dožínky, mimo jiné za účasti premiéra Bohuslava Sobotky.

Závěrečný večer jsme si, po náročném programu značně unavení, užívali ve znamení „oldies“ hitů, a to za hlasitého zpěvu a živelného tance všech účastníků. Hity, které byly trháky v rádiích v době, kdy se ještě většina z účastníků učila první kroky, vyvolaly až nečekané nadšení a u některých posluchačů zároveň velkou nostalgii.

Další skvělá akce za námi a pořád je co objevovat. Už teď se těšíme na tu další!