Na kole, na lodi i pěšky aneb letní akce s Mupáky

24. 9. 2019 Autor: Milan Šafr Mezi tradiční aktivity Sportovního klubu MUP patří sportovně-společenské zabavení studentů, absolventů, ale také zaměstnanců MUP v období, kdy univerzitní lavice zejí prázdnotou, tedy o letních prázdninách. V hlavách účastníků momentálně zřejmě už jen doznívají vzpomínky na místa, která navštívili, kamarády, které poznali, a na zážitky spojené s putováním na kolech, pěšmo či po vodě.

První akce proběhla v Krušných horách a byla určena především pro cyklisty, vítáni však byli také turisté. Na Klínovci se nakonec sešla partička, která holdovala především trailové terénní jízdě. Ideálním útočištěm byl především Trail park Klínovec. Za jízdou v upraveném lesním terénu jsme zavítali také do nedalekého Německa a okusili trailové centrum v Rabenbergu. Cyklisté preferující delší vyjížďky se vydali na celodenní stokilometrový výlet do Kraslic, kde navštívili místní pivovar Krušnohor. Po cestě zpět museli překonat vydatné převýšení, ovšem zároveň se mohli pokochat jedinečností krušnohorské krajiny (Jelení, Moldava, Boží Dar). Turisté se, mimo jiné, vydali na výšlap na německý vrch Fichtelberg (1215 m). Zkrátka a dobře, každému co po chuti jest. Večery trávené v luxusním apartmánu v Loučné pod Klínovcem umocňoval, kromě popíjení a smíchu při společenských hrách („home made člobrdo“ a dostihy), pohled na český Klínovec a již zmiňovaný Fichtelberg. Týden utekl jako voda a my se, ač neradi, vrátili zpět do pražské reality. 

Vodácké akce patří vždy k ozdobám mupáckého léta a jinak tomu nebylo ani tentokrát. V pořadí osmá „řeka“ nás zavedla do míst vodákům dobře známých a poslední dobou preferovaných – tedy na Vltavu. Porušili jsme tím sice naše klubové pravidlo „každý rok jiná řeka“, ale po dojezdu do Boršova jsme tohoto rozhodnutí rozhodně nelitovali. Rekordní účast 9 lodí naplněných krásnými veselými mladými lidmi, bezvadné počasí, dostatek rychle tekoucí vody v řece, která byla nečekaně nepřelidněná vodáky! Po trase Vyšší Brod – Rožmberk – Český Krumlov – Zlatá Koruna – Boršov, ale také u táborového ohně jsme se mimo jiné potkávali s neméně početnou spřátelenou skupinkou studentů Matfyzáků. Naprosto okouzlující okolí řeky, ze kterého se najednou z přilehlých lesů vynoří třeba hrad Rožmberk, možnost projít se večer, skoro sami, po úchvatném Českém Krumlově a všechny ty další radovánky (voda, oheň, zpěv, víno, ženy/muži), které k vodě neodmyslitelně patří. To Vás potom lehce zamrzí, když vyjíždíte z kempu Zlatá Koruna a víte, že míříte do cíle. Tak tohle byla Vltava 2019.   

Ještě jsem si nestačil v hlavně srovnat zážitky ani protřídit fotky z vody na Vltavě a už jsem seděl ve vlaku mířícího na Valašsko. Ano, po dvou letech putování Slovenskem jsme letos vyjeli s Mupáky turisticky prozkoumat oblast Jižního Valašska. Pravdou je, že i tentokrát jsme na Slovensko, díky blízkosti jeho hranice, několikrát zavítali. Výlety po okolí Valašských Klobouků nás zavedly na Pulčínské skály, pokochali jsme se pohledem do okolí z rozhledny Královec, přešli jsme hřeben Bílých Karpat (z Červeného Kameňa přes Vršatské bradlá do Brumova) a toulky po tomto malebném kraji jsme zakončili výletem do lázeňského městečka Luhačovice. Za 4 dny jsme po jižním Valašsku nachodili kolem 70 kilometrů. A k tomu jako benefit neuvěřitelně lidsky vyladěná parta, která večery vyplňovala, namísto tradičních společenských her, dlouhými a veselými diskuzemi venku u ohně nebo v chatičce ve tvaru krmelce.

Letní MUPácké akce 2019 jsou minulostí ☹.

Před bohatou nabídkou semestrálních sportovních aktivit, na kterou se zájemci mohou hlásit už od 16. září na sport.mup.cz, čeká naše běžce tradiční Běchovická desítka. Tým se, oproti rokům minulým, naplnil velice rychle, dokonce hlásíme několik náhradníků v řadě. Že by nastával postupný návrat k přírodě, pohybu a sportování za současného opouštění televizí, monitorů či displejů? Zní to krásně, ale myslím si, že ještě zdaleka není vyhráno. Neseďte tedy doma a pojeďte s námi na následující mupácké sportovně-společenské akce:

Seznamovák v Jizerských horách 7.–10. 11. 2019 

Lyžování v Rakouských Dolomitech 15.–21. 3. 2020

Podrobné informace a přihlášení na: sport.mup.cz.