MUPáci na špacírech

18. 6. 2022 Autor: Milan Šafr Jarní jednodenní výšlapy v okolí Prahy, proložené cyklo-výletem podél Labe, přilákaly několik desítek zájemců. Cílem bylo vylákat studenty ven do přírody a ukázat jim zajímavé lokality v Praze a okolí. Místa, kam mohou následně vyrážet sami, anebo s kamarády, které poznají možná právě na akcích organizovaných Metropolitní univerzitou Praha.

Úvod jarního „venčení“ obstarala začátkem dubna procházka Klánovickým lesem, vedená přes nejvýchodnější bod Prahy. Trasa Klánovice – Úvaly – Počernický pivovar – Černý Most s délkou 21 km přilákala nakonec 10 pěšáků a jednoho psa. I přes sychravé počasí s občasným sněžením si všichni výšlap užívali a někteří v závěru jako bonus ochutnali výborné pivo z dolnopočernického pivovaru.

Na tuto dubovou akci navazoval seriál květnových výletů, který začalo páteční toulání Prahou s názvem „Poznejte krásy Šáreckého údolí“. V pátek 6. května vyrazilo 9 studentů z podbabského nádraží směrem k místní zřícenině a dále úchvatným Šáreckým údolím. Cizinec si říká: „Jsem to ještě vůbec v Praze?“ Zakončení bylo u vodní nádrže Džbán. Milovníci kol a koloběžek si jistě přišli na své na výletě, který odstartoval v sobotu 14. května v Děčíně. Trasa vedla podél řeky Labe. Nutno podotknout, že jet labskou cyklostezkou je pro cyklistu/koloběžkáře opravdu perfektním zážitkem. Po cestě si, kromě nádherných pohledů na řeku Labe, mohli studenti prohlédnout ústecký hrad Střekov, malebné Litoměřice, Roudnici nad Labem, ale také dějiště veslařských závodů – Račický kanál. Skupina nakonec ukončila jízdu v Mělníku (100 km), odkud je do Prahy svezl vlak.

Seriál turistických akcí v přírodě ukončil v sobotu 21. května výlet na hrad Okoř. Pět účastníků (převážně dámského pohlaví) vyrazilo z Kralup nad Vltavou podél Zákolanského potoka směrem ke zřícenině hradu, nacházející se v západní části stejnojmenné obce Okoř, zhruba 15 km severozápadně od centra hlavního města Prahy. Nejhezčí úsek trasy je čekal mezi Zákolany a Okoří. Ti nejodvážnější následně doputovali z Okoře až na Bořislavku, což v součtu znamenalo úctyhodných 30 km.

Tak přejeme hezké léto v pohybu třeba i se Sportovním klubem Metropolitní univerzity Praha.