MUPáci jdou na špacír: Vánoční výšlap přes Karlštejn

29. 12. 2021 Autor: redakce Sportovní klub MUP opět zorganizoval předvánoční výšlap, a to po osvědčené trase Karlštejn – Svatý Jan pod Skalou – Beroun. Víte, že je nejstarší dosud existující značenou turistickou cestou v Čechách?

V sobotu 18. prosince se všichni účastníci disciplinovaně hlásí po deváté ranní na nádraží v Zadní Třebani, odkud následně vyrážíme na předvánoční putování českým krasem.

Po společném focení u betlému v centru Hlásné Třebaně se vydáváme po žluté stezce směrem ke hradu Karlštejn, kde se po 2 kilometrech chůze otevře zaručeně nejkrásnější pohled na jeden z nejnavštěvovanějších českých hradů. Hrad Karlštejn nabízí i před Vánoci turistům možnost prohlídky, kterou jsme však nevyužili a po krátkém zdržení na nádvoří spěcháme do restaurace Pod Dračí Skalou ochutnat místní zvěřinové pochoutky. V restauraci je příjemně vytopeno, pohodu umocňuje i krb s praskajícím dřevem, my však musíme dál a vydáváme se po červené trase na atraktivní úsek do Svatého Jana pod Skalou. Nedaleký lom Malá Amerika si ujít necháváme, vydáváme se však alespoň ke stejnojmenné jeskyni. Cestou na vyhlídku nad Svatým Janem ještě míjíme hornický skanzen Solvayovy lomy a zanedlouho se už opět kocháme výhledem na místní dechberoucí přírodu. Po 8 kilometrech scházíme do místa, kde se v kostele Jana Křtitele nachází hrob chorvatského poustevníka Ivana, kterému se dle pověsti v 10. století pod svatojanskou skálou zjevil právě sv. Jan Křtitel. Bez dlouhého otálení vyrážíme dál, brzy se stmívá a my chceme do Berouna přijít za světla. Kolem Kaple sv. Maxmiliána, která je dominantou místního hřbitova, pokračujeme směrem k cíli. Čeká nás ještě přípitek nad Berounem a nefalšovaný vánoční svařák na městských vánočních trzích.

Tak hodně zdraví, štěstí, splněných snů a pohody v roce 2022.