MUP bořila bariéry: Běžci a vozíčkáři opět spolu

20. 10. 2017 Autor: Milan Šafr Oddíl bez bariér se společně s běžci Metropolitní univerzity Praha stal ozdobou sportovně charitativní akce „DESÍTKA NA DESÍTCE“, která proběhla v neděli 8. října 2017 v Malešickém parku. MUP mohla díky vstřícnosti pořadatelů z městské části Prahy 10 uspořádat pro členy Oddílu bez bariér vložený závod na vozících elektrických i mechanických a pokračovat tak ve svém projektu; tedy organizovat akce, při kterých se střetávají sportovci „zdraví“ s těmi, kteří mají pohybové omezení. Kromě běžeckých závodů byl součástí akce také sportovní veletrh. Celý program byl doplněn hudební produkcí za účastí známých sportovních osobností.

 Jízda na vozících se stala součástí běhu na 1 600 metrů a na její trať nakonec vyjelo deset účastníků – studentů, absolventů či zaměstnanců Metropolitní univerzity Praha. Sedm jezdců na vozících elektrických a zbývající tři na mechanických. V první kategorii, kde rozhodovala především rychlost (síla) motoru a šikovnost ovládání vozíku v zatáčkách, dojel s přehledem první Václav Uher, lídr Oddílu bez bariér. V závěsu přilétl Denis Goll, třetí místo „přepustil“ Jitce Kodadové Luboš Mráz gentlemansky na cílové čáře. Mezi jezdci, kteří se do cíle museli dotlačit pomocí síly svých paží, kralovala skvěle naladěná Gabriela Knapová následovaná Hedvikou Holubovou (Sovadinovou) a Milanem Laštůvkou. Účastníci byli po celou dobu povzbuzováni přítomnými diváky, vládla velmi příjemná, slovy těžko popsatelná atmosféra, která se přenesla i do předávání cen závodníkům.

Pohled absolutního vítěze obou kategorií Vaška Uhra:
„Možná si říkáte, co je to za závod, bez potu mezi půlkami, bez bolesti a výkonu. Bez pulsmetrů, sportestrů, armbendů, bandáží, tejpů, funkčních síťovin, bez čelovky, bez ledvinky, bez hadičky v hubě a sportovní výživy. Co je to za závod, bez půlroční přípravy, bez nervů, bez selfíček a mobilizačních facebookových statusů? Co je to za závod, když jen držíme páčku elektrického vozíku, a necháme se vést. Vdechujeme vůně tlejících kaštanů a prohlížíme si pomalu ubíhající krajinu. Zatímco moderátor strhujícím způsobem komentuje vývoj našeho klání, my si povídáme mezi sebou a vybíráme si stánek, kam zajdeme na svařák. Bez křeče v obličeji se culíme na skandující fanoušky podél cest. Divíme se jejich podpoře a uctivě za ni děkujeme. Sem tam s někým prohodíme pár slov. Nesnažíme se kamaráda předjet, takové úvahy jsou zbytečné, protože víme, kdo má jaké motory a komu to jak jede. Hergot, co je tohle za závod? Máte pravdu. Není to závod. Je to účast. A účast je víc. Fanoušci byli úžasní, vůně kaštanů věčná, svařák jak pamlsek. PS: Kraslobruslař Tomáš Verner je milej kluk. Pálil ze startovací pistole tak, aby nám neprostřelil pneu!“

Po vyhlášení výsledků závodů s délkou do 1 600 metrů byl odstartován hlavní běžecký závod na 5 a především 10 kilometrů, jehož součástí byla soutěž o nejrychlejšího běžce/běžkyni MUP s cenou 2 fitness náramků. Na startu se nakonec sešli, jistě také vinou nepříznivého počasí, čtyři závodníci, rovnoměrně rozdělení dle pohlaví. Edita Krejčíková, Kamila Sedlecká (Tomanová) a Hynek Podivín vyběhli na trať 10 km, Krste Baradovski si proběhl 5 kilometrovou vzdálenost. O dva fitness náramky v hodnotě 1 500,- Kč si to tedy rozdali tři běžci. Nejrychleji 10 kilometrový úsek zvládla Edita Krejčíková, druhé místo obsadil a druhý fitness náramek si odnesl Hynek Podivín.

Poděkování kolegům a kamarádům za spolupráci: Petro, Romano, Terezo, Jirko, Lukáši a Vašku, DÍKY! A účastníkům děkujeme za to, že byli s námi a prezentovali Metropolitní univerzitu Praha. Věříme, že si celou akci užili. My budeme opět motivovat k pohybu, takže se rozhodně máte na co těšit.