Metropolitní univerzita Praha podruhé na cyklomaratonu

31. 8. 2015 Autor: redakce Společný tým Metropolitní univerzity Praha a Národní rady osob se zdravotním postižením ČR 2M Team opět vyrazil na trasu extrémního závodu. Trojice závodníků MUP Petr Vyhnánek, Jan Hájek a Milan Šafr dokázala odolat nástrahám trati ještě lépe než loni. Stejně jako ostatních 250 účastníků neobvyklého závodu, kteří letos vytvořili 31 týmů, je čekala nonstop štafetová jízda okolo celé České a Slovenské republiky na trase dlouhé 2222 kilometrů. Povinností je projet čtyřiadvacet kontrolních bodů, které tvoří rehabilitační ústavy, spinální jednotky a speciální centra. Trasu si však každý tým určuje sám. Čtyři dny a čtyři noci v sedle bez ohledu na rozmary počasí.

Smyslem závodu je propojit zdravé a handicapované cyklistické nadšence a vytvořit fungující týmy, schopné jet a závodit v extrémních podmínkách. V sestavě proto musí být alespoň jeden závodník se zdravotním postižením.

„Maraton není klasický cyklozávod, i když adrenalin a závodění jsou jeho neoddělitelnou součástí. Prioritně nejde o dosažení co nejlepšího výsledku. Cílem je demonstrovat, že zdraví a handicapovaní mohou fungovat jako jeden tým. A pokud to je možné při extrémním závodě, proč by to pak nešlo venku v běžném životě?" připomněl hlavní cíl závodu autor tohoto projektu Heřman Volf.

Každý tým přebral patronát nad člověkem, který se s handicapem teprve učí žít. Tento ročník jel 2M Team pro mladou studentku Metropolitní univerzity Praha Nikolu Palkovou, která nedávno prodělala těžkou autonehodou a začíná nový život.

„Je povzbudivé, že letos s námi jel Michal Mekleš, pro kterého 2M team jel loni. Michal už je ve stavu, že se mohl vydat do boje. A tak třeba příští rok uvidíme na trase i Nikolu.“ řekl ředitel Metropolitní univerzity Praha Marek Beneš, který se pro letošní rok stal jedním z řidičů 2M Teamu.

Michal jako nadějný hokejista, vinou nehody na kole skončil na vozíku. Výkon celého týmu minulý rok ho motivoval k tomu, že se letos na svém handbiku vydal v dresu 2M Teamu na trať.

Účast na cyklistickém závodu zapadá do dlouhodobé aktivity Metropolitní univerzity Praha pomáhat lidem s postižením začlenit se do společnosti. Vlajkovým projektem univerzity je už deset let „Škola bez bariér“. Každý rok studuje na MUP přes 70 studentů s pohybovým postižením, kteří jsou plně zapojeni do plnohodnotného vysokoškolského života. MUP pomáhá studentům hledat pracovní praxe a později také vhodné pracovní uplatnění. Za tyto postoje škola letos získala prestižní ocenění Mosty 2014.

A ačkoliv výsledky v tomto případě nejsou nejdůležitější, je správné zmínit, že 2M Team si oproti loňsku polepšil. Do cíle dorazil na 18. místě ve skvělém čase 88 hodin a 43 minuty. Vítězem cyklomaratonu se stal jako loni tým Desafío.

Více z atmosféry závodu v titulní videoreportáži.