Metropolitní univerzita Praha opět vyráží na cyklistický maraton

1. 8. 2016 Autor: redakce Na trasu dlouhou tradičních 2222 kilometrů vyjíždí školní tým už potřetí. Letos však poprvé jako samostatný čistě univerzitní tým.

„Chtěli jsme to letos vzít zcela do vlastních rukou,“ řekl den před startem kapitán týmu Petr Vyhnánek, který se na složitých přípravách výrazně podílel. „Metropolitní univerzita Praha letos slaví 15. výročí založení. Tak jsme jako součást oslav letos chtěli jet výhradně v našich modrobílých barvách,“ dodal kapitán, který je v civilu prorektorem pro studijní záležitosti.

Startuje se tradičně v Praze. Zde taky závod nejdéle po 111 hodinách končí. Trasa vede přes všech 14 krajů České republiky. Tradičně zamíří i na Slovensko.

Štafetový závod je jedním z významných sportovně-integračních projektů současnosti, který pomáhá zapojovat do sportovních aktivit i handicapované sportovce. „To přesně odpovídá dlouhodobé filozofii naší školy, která v programu Škola bez bariér pomohla vystudovat celé řadě nadějných studentů s postižením,“ řekl ředitel MUP Marek Beneš, který se akce také aktivně zúčastní.

Tradicí závodu je, že každý z týmů jede na podporu někoho, kdo je po zranění odkázán na vozík. „My letos jedeme pro Honzu Šlesingra. Mladého kluka z Kladna, který se při autohavárii zranil tak nešťastně, že nemůže chodit,“ řekl kapitán týmu Metropolitní univerzity Petr Vyhnánek. „To je hlavním cílem naší účasti. A pak se samozřejmě chceme zlepšit i po té sportovní stránce.“  

Členové týmu mají natrénováno, logistické zajištění je lepší než loni. Také kola jsou kvalitnější. Zcela zdarma je zapůjčila firma Festka z pražských Vinohrad, která vyrábí špičkové závodní bicykly, které lze vidět i na těch neslavnějších cyklistických závodech. Takže teď už zbývá jen mít taky trochu štěstí. Dalšími partnery, kteří nám pomohli, jsou Nutrend EnduranceCoca Cola HBC Česko a Slovensko a DEK stavebniny.

Odstartovalo se 2. srpna 2016 ve 13:35 na Hradčanském náměstí. Za podpory přátel týmu MUP vzal zodpovědnost do svých rukou (nohou) prorektor Petr Vyhnánek a vyrazil na první úsek. Sledujte facebook MUP nebo lépe facebookovou skupinu MUP Škola bez bariér / 111 hodin