Májový výšlap na vyhlídku Máj

11. 5. 2023 Autor: Milan Šafr Parádní počasí přilákalo rekordní počet účastníků na akci Sportovního klubu MUP – procházku skalnatým údolím s krásnými vyhlídkami úsekem bývalých Svatojánských proudů.

Trasa studenty vedla ze Štěchovic naučnou stezkou Svatojánské proudy, která se klikatí nad řekou Vltavou. Kaňonem, který byl dříve postrachem pro všechna plavidla. Řeka byla v tomto úseku velice divoká a značně komplikovala zdejší lodní dopravu. Zdejší místo začali tak postupně vyhledávat první vodáci a následně zde vznikla první trampská osada Ztracenka. Po dostavbě Štěchovické přehrady zůstalo celé údolí i s osadami pod hladinou. V roce 1889 byla nad řekou vybudována (údajně) první turistická cesta u nás s délkou cca 10 kilometrů, která byla první částí naší trasy. Po zdolání tohoto úseku účastnící doplnili energii a nečerpali sily v Třebenické hospůdce u Taterů. Pitelné pivo za 30,- Kč už dnes moc restaurací nenabídne…

Po krátkém odpočinku následoval výstup na hlavní bod tripu, vyhlídku Máj. Vyhlídku s jedním z nejkrásnějších pohledů na řeku Vltavu, která se zde stáčí do tvaru podkovy a vytváří tak fascinující přírodní scenérii. Krásné pohledy vystřídal 3kilometrový „úprk“ na autobus s intervalem 3 hodiny, který všichni nakonec zvládli (nikomu se kupodivu nechtělo odjet do Prahy až v 19:00).

23kilometrový úsek nádhernou krajinou mezi řekami Vltavou a Sázavou si všichni díky počasí i dobré společnosti náramně užívali. Úspěšnost akcí je totiž často právem měřena kvalitou počasí a zúčastněných. A to obojí vyšlo 8. května na jedničku s *.