Lednová lyžovačka v Rakouských Dolomitech

30. 1. 2024 Autor: Milan Šafr V pořadí 15. výjezd MUPáků na zahraniční lyžařskou akci přilákal rekordní počet účastníků. Přes 40 studentů si třetí lednový víkend užívalo, především v pracovních dnech, liduprázdné sjezdovky v jihovýchodní části Rakouska.

Milovníci lyžování v přírodním sněhu si tentokráte přišli na své a dva dny si mohli i na sjezdovkách užívat jízdu v hlubokém, čerstvě napadaném sněhu (5-10 cm), který po nočním sněžení už nestačili vlekaři upravit. Teploty byly začátkem roku ideální (dva dny možná až moc mrazivé), kvalita sněhu ve všech střediscích byla skvělá a to až do konce odpoledního lyžování.

Studenti si mohli během pětidenního pobytu vyzkoušet sjezdovky ve střediscích Silian, St. Jakob (Defereggental), Mölltalský ledovec a Großglockner Skiareně Matrei – Kals. Do posledně jmenovaného nejrozlehlejšího střediska, vyrazili MUPáci 2x.

Kromě lyžovaní ve výše zmíněných střediscích v nadmořské výšce 1200–3122 m. n. m. si studenti užívali společných večerů, které, kromě konverzace a poznávaní spolužáků v jiném prostředí, vyplňovali především Beer pong, hry deskové anebo karetní. Zajímavým zážitkem pro všechny zúčastněné jistě byla „domácí“ Apres-ski organizovaná skupinkou již zkušených účastníků, kteří se s námi na lyžování s MUPáky opakovaně rádi vrací.

Studenti se mohli zapojit také do soutěží, které pro ně zorganizovala univerzita a odnést si zajímavé ceny například v podobě MUPáckého trička. Jednalo se o turnaj ve stolním tenise, MUPácký kvíz, anebo soutěž o nejlepší skupinové fotky ze svahu.

Cílem MUPáckých sportovně sociálních akcí je přivést své studenty nenásilným způsobem k pravidelnému sportování a pobytu v přírodě, rozšířit studentům v tomto směru obzor o zajímavé přírodní lokality vhodné pro sportování a pohyb s bonusem možnosti poznat své (nové) spolužáky kamarády v neformálním prostředí odlišném od školních lavic či velkoměsta.

Již teď začínáme spřádat plány na další zahraniční lyžování v roce 2025. Pokud rád/a lyžuješ a chceš zažít s Metropolitní univerzitou Praha něco netradičního, pohlídej si v říjnu registraci. Na další lyžovačce s MUPáky rozhodně nesmíš chybět!