Krásy hor Štýrska

15. 7. 2022 Autor: Milan Šafr Skupina MUPáků vyrazila v polovině června na prodloužený víkend do rakouského Štýrska s cílem objevovat krásy východních vápencových Alp. Základna pro tři aktivní dny byla v městečku Tauplitz na úpatí pohoří Totes Gebirge.

Účastníci se v pátek ráno vydali na první výšlap k místnímu vodopádu Wasserfall Grimming, aby se následně vyšplhali na náhorní plošinu Tauplitzalm k jezeru Steirersee s průzračnou azurovou vodou. Jezero bylo díky nočnímu dešti z části zakryté mlhou, a tak si MUPáci výhled na tento skvost užili až při nedělním výstupu na blízkou ferratu Gamsblick Klettersteig.

Sobotní plán zněl jasně – ferraty! A pro ty je jako stvořená v blízkém okolí Dachsteinu, necelých 5 km severovýchodně od Ramsau am Dachstein přímo pod masivem Wasenspitze, soutěska Silberkarklamm. Vede mezi vodopády a disponuje ideální dostupností přímo z parkoviště (asi 300 m). Cesta kolem vodopádů po dřevěných schodech a lávkách zavedla studenty k první ferratě Hias - Klettersteig s obtížností D. Pro některé účastníky byl pohyb po této nádherné ferratě na hraně jejich lezeckého umu, ale také díky z toho plynoucím přívalům adrenalinu si výstup více prožili. Po úspěšném zdolání této skalní cesty všichni společně pokračovali po stezce k chatě Silberkarhütte. Ti, co ještě neměli lezení po skalách dost, pokračovali po občerstvení na chatě další „déčkovou“ ferratou Siega – Klettersteig, aby následně vystoupali k jezeru Silberkarsee. Po krátkém relaxu u jezera čekal turisty už jen na kolena náročný sestup a skvělá večeře v podobě grilovaného pstruha, připravovaného s láskou slovenským majitelem Landhaus Tauplitz Markem.

Posledním dnem této akce byla neděle a nedělním cílem pak ferrata Gamsblick Klettersteig. Jedná se nádhernou přírodní cestu s úchvatnými výhledy na již zmiňované jezero Steirersee. Ty se účastníkům naskýtaly po celou dobu výstupu, ale hlavně nahoře v klidu po zdolání této nezapomenutelné cesty.

Tři dny uběhly jako voda a účastníci nabití dojmy a zážitky už opět seděli v autech směr česká metropole. Bylo to krátké, ale intenzivní. Návštěva této oblasti stála opravdu za to, také díky její rychlé dostupnosti cca 5 hodin z Prahy.