Druhá MUPácká výzva zaujala vloženou video výzvou

12. 5. 2021 Autor: Milan Šafr V pořadí druhou výzvu k pohybu uspořádala Metropolitní univerzita Praha pro své studenty, absolventy a zaměstnance v období 7. 2.–7. 3. 2021. Tentokráte měli s MUPáky možnost měřit síly a sbírat kilometry také studenti spřátelených středních škol. Kompletní slavnostní vyhlášení všech výsledků a výherců bylo uspořádáno on-line 5. května za účasti celého vedení MUP.

Smyslem MUPácké výzvy bylo opět účastníky motivovat k pravidelnému pohybu alespoň ve formě, která byla v době pandemie možná, tedy běh a chůze venku, ideálně v přírodě. Aktivity nahrané do sportovní aplikace Strava zasílali soutěžící formou odkazů kontrolní komisi Sportovního klubu MUP, která ověřovala jejich platnost a následně zapisovala do tabulky. Účastníci byli k pohybu motivováni zajímavými cenami. Největšími lákadly byly vouchery na sportovní vybavení nebo cool mikina MUP. Na každého z účastníků čekalo tričko vyrobené speciálně k 20. výročí založení univerzity.

Celkem se do výzvy nakonec zapojilo 93 účastníků, z tohoto 60 žen a 33 mužů, kteří v průběhu měsíce zaslali 1100 aktivit. Bylo evidováno 34 studentů, 26 absolventů, 6 zaměstnanců MUP, které doplnilo 27 středoškoláků. Společnými silami soutěžící v období od 7. února do 7. března urazili (chůze, běh) 8955,78 km. To je pro představu vzdálenost po silnici z Prahy do Indie či Nepálu.

Poprvé byla do soutěže zařazena také video výzva, jejíž vítěz si odnesl chytré sportovní hodinky Suunto 3 fitness. Úkolem bylo natočit krátké, výstižné video o tom, proč se MUPácké výzvy účastnil a jak aktivita probíhala. Zaslané výtvory hodnotila odborná komise z katedry mediálních studií ve složení Mgr. Roman Bradáč, PhDr. Jiří Závozda a Mgr. Kamila Klausová. Roman Bradáč pak za porotu shrnul hodnocení při on-line vyhlašování a k vyhlašovanému vítězi poznamenal: Ocenili jsme hlavně nápady a teprve pak řemeslnou zručnost. Pochválili bychom ale všechny, kdo to zkusili. Není to zase tak jednoduché, jak se na první pohled v době multikomunikační a mobilové může zdát. Bylo fajn cítit tu autenticitu, tu upřímnost sdělení. Jako nejlepší oceňujeme práci Anetky Matějové. Použila hned několik nápadů, je z toho patrná hlavně velká pracnost a i zřejmá zkušenost v práci s velikostí záběrů – celek, polocelek, detail – a s tím souvisejícím střihem. Příspěvek je dobře nastříhaný. Je tam taková nápaditá schizofrenní dramatizace. Dalo by se to ohodnotit jako klasický zrychlený střihák v časosběru, což samo o sobě je vždycky divácky velmi přitažlivé. Navíc, pokud by mělo zaznít nějaké odborné slovo, tak použila kruhovou reportážní kompozici, což je dnes moderní styl přístupu k reportážní práci."

A my vítězné video níže předkládáme.

Vítězové jednotlivých kategorií:

Nejlepší video - Aneta Matějová hodinky - vyhrála sportovní hodinky Suunto 3 fitness.

Další oceněná videa můžete zhlédnout na YouTube

Nejaktivnější chodec Tomáš Vranka / 505,58 km / voucher na sportovní vybavení v hodnotě 1000 Kč.

Nejaktivnější běžec Lukáš Vranka / 357,61 km / voucher na sportovní vybavení v hodnotě 1000 Kč.

Kromě cen pro nejlepší bylo z 80 účastníků, kteří splnili podmínku (nasbírat za měsíc nejméně 20 kilometrů), vylosováno 6 šťastlivců, kteří si odnesli voucher na sportovní vybavení v hodnotě 500 Kč.

Účastníci se vesměs shodují, že MUPácká výzva pro ně byla skvělou motivací, ať už v ní hrála hlavní roli soutěživost a porovnávání se s ostatními, nebo jen podpořila cíle vlastní (shazování váhy, zlepšení kondice). Ostatní hnala v před vidina zabojovat o zajímavé ceny. Pro některé byla příjemným zpestřením k již zaběhlému sportovnímu režimu (kolo, in-line, chůze a běh), řadu z nich však přivedla na cestu k pravidelného pohybu a přesně to byl její cíl! Vítězové bratři Vrankové překonali své osobní rekordy v objemu kilometrů a tak po skončení výzvy četnost a hlavně délku aktivit ubrali. Pro jiné se pohybová aktivita stala zvykem, „drogou“, něčím, na co se celý den těšíte, co vás zaručeně uklidní, srovná myšlenky a zlepší náladu. A po skončení výzvy hledali další motivaci jinde.

Co radí nejaktivnější účastníci těm, kteří chtějí začít sportovat anebo začnou a dlouho nevydrží?

Elišku Majorovou začalo běhání bavit až ve chvíli, kdy v něm začala vidět smysl. Ať už to byl trénink na ultra maratony, nebo způsob dopravy z jednoho místa na jiné. Měření tempa nebo techniku běhu začala řešit až po pár letech běhání. Podle Nely Vasilevové je dobré uzavřít nějakou sázku. Zuzana Černá radí nastavit si reálný cíl (10 000 kroků denně, uběhnout 5 km) a hecovat se vzájemně s kamarády, případně využít všelijakých výzev podobných té MUPácké. Jiří Dančák dodává, že není potřeba hned lámat rekordy, ale začít pozvolna a postupně zvyšovat náročnost tréninků a snažit se hlavně užít si každý moment v přírodě. Doporučuje nákup kvalitních běžeckých bot. Dosažené výkony si zaznamenávat a sledovat tak své úspěchy a zlepšení. Hlavní je trpělivost a pravidelnost!

A co radí vítězové?

Lukáš Vranka - nejaktivnější běžec
„Nejdůležitější je nazout prostě boty a s chutí vyrazit ven, nevzdávat se a na začátku, vypustit touhu být co nejrychlejší, pravidelností vše přijde samo, vzdálenost km i rychlost. Ještě dva roky zpět jsem začínal s během formou indiánské chůze”, a i když přišly občas chvíle, kdy jsem si říkal, zda mi to za to stojí, nikdy jsem to nevzdal a dostal jsem se tam, kde jsem teď. Moje nejoblíbenější motto: bolest je jen v hlavě.“

Tomáš Vranka - nejaktivnější chodec
„Vše je to o tom, co člověk chce, a pokud chce, je třeba začít a vydržet. Prvních 14 dní je vždy nejtěžších, pak už se z toho stane rutina. Je dobré svoje aktivity zaznamenávat v nějaké aplikaci jako je např. Strava, kde se člověk může sledovat a porovnávat, jak je na tom. Navíc v této aplikaci je mnoho výzev a akcí, kde se dá sportem přispět na dobrou věc.“

Aneta Matějová - nejlepší video
„Rozhodně začít postupně. Pokud chcete začít běhat, nestanovujte si vysoké cíle. Najděte si fajn trasu a nejdřív střídejte běh a chůzi (tzv. indiánský běh). Intervaly běhu postupně prodlužujte a chůzi naopak zkracujte. Uvidíte, že brzy uběhnete 5 km v kuse ani nevíte jak. Najděte si parťáka, běhejte spolu, nebo s ním alespoň sdílejte svůj zážitek z běhu a svoje dílčí úspěchy. No a taky velmi doporučuji poslouchat při běhu třeba podcasty, to mě osobně velmi pomáhá (nesoustředím se tolik na běh a nekontroluji stále hodinky, kolik už mám uběhnuto).“

Druhá MUPácká výzva je minulostí a my už pro vás připravujeme pokračování! Vzhledem k účasti a velkému počtu kladných reakcí účastníků výzev se ukázalo, že MOTIVOVAT K POHYBU MÁ SMYSL… PŘIDÁŠ SE TAKÉ TY? MUPácká výzva III. Sbírej kilometry dle pravidel v období 20. 5.–20. 6. 2021. Informace a přihlášení na: sport.mup.cz