Buďte v kondici: cvičit se dá i o samotě bez pomůcek

aktualizováno 5. 5. 2020 Autor: Milan Šafr Cvičení v době karantény, aneb tipy a rady, jak předejít nemoci z nachlazení, udržet své tělo v kondici, zachovat pozitivní mysl, koncentraci při plnění studijních povinností a aktivně podpořit imunitu. Sportovní klub MUP předkládá i instruktážní videa.

Co doporučujeme

Udělej si každý den, nebo alespoň obden, čas na to, udělat něco pro své zdraví. Stačí 15-30 minutové cvičení v domácím prostředí nebo přírodě. Cvičit můžeš jen se svým tělem nebo za použití jednoduchých pomůcek (židle, petlahve atd.) Pokud můžeš ven, střídej cvičení s procházkou či během – vyměň cestu výtahem za chůzi po schodech. Aktivita nemusí být náročná, ale pravidelná – vybírej si cviky zaměřené na celé tělo. Cvič na čas, počet opakování, nebo formou tabaty*.

Co tím získáš

Udržíš v kondici své svaly, které používáš v běžném životě – zlepšíš pohybovou koordinaci. Předejdeš bolestem svalů a kloubů – především v oblastech zádových a krčních svalů. Cvičením zmírníš napětí, zlepšíš náladu a koncentraci – uvolňují se „hormony štěstí“ endorfin, dopamin. Posílíš imunitu – budeš-li v dobré fyzické kondici, bude v dobré kondici i tvůj imunitní systém.

Jaké cvičení vybrat

Inspirovat se můžeš na internetu, kde najdeš celou řadu videí a cvičení dle tvých preferencí, anebo se podívej na videa, které jsme připravili my:

Domácí posilování:

Běh:

Jóga:

Mupácká výzva:

Trénink na schodech: