Běchovická desítka v roce koronavirovém

22. 10. 2020 Autor: Milan Šafr I přes všeobecně známé komplikace v podobě omezování hromadných sportovních akcí se 27. září 2020 uskutečnil 124. ročník běžeckého závodu Běchovice–Praha. Vzhledem k tomu, že se organizátoři maratonu v Bostonu rozhodli závod v tomto roce neuspořádat, se tak pražský závod mohl stát nejdéle trvajícím nepřerušeným závodem na světě.

Na trati ani tento rok nechyběl 15členný tým běžců z Metropolitní univerzity Praha. Tak jako v letech předešlých bylo hlavním smyslem oslovit běžce všech úrovní a především přivést k pravidelnému běhání ty, kteří s během začínají. Organizace celé akce byla tentokrát náročnější jak pro organizátory, tak pro běžce samotné. Závod byl rozdělen do několika vln, běžci mezi sebou v koridorech před startem museli zachovávat patřičné rozestupy. Pořadatel nezajistil svoz zavazadel ze startu do cíle. Museli jsme proto řešit, jak zajistit pro naše běžce v cíli suché věci.

Běchovická trať je specifická. Na běžce čeká několik táhlých výběhů a po prudkém seběhu z Tábora tradiční Hrdlořezák, který končí na úrovni budovy MUP na Jarově. Táhlé stoupání však pokračuje i po výběhu Hrdlořezáku a účastníci se do roviny a mírného seběhu dostanou vlastně až 450 metrů před cílem.

Samotný závod proběhl bez komplikací a všichni členové MUP týmu doběhli zdárně do cíle a pod hodinu (až na jednoho), což můžeme jistě brát jako skvělý úspěch.

Věříme, že se za rok opět sejdeme na trati, ale už bez roušek.