Běchovice–Praha: Mupáci opět v pohybu

17. 10. 2019 Autor: Milan Šafr Běžci Metropolitní univerzity Praha se v neděli 29. 9. 2019 již po sedmé v řadě postavili na start 123. ročníku desetikilometrového silničního běhu z Běchovic do Prahy, který se pyšní pověstí nejstaršího nepřerušeného běžeckého závodu na evropském kontinentu.

Závod proběhl za ideálních běžeckých podmínek. Jen běžcům, kteří chtěli lámat rekordy a šli závod takříkajíc „na krev“, bylo tentokrát možná až moc teplo.

Tradice a slunečné počasí přilákalo do Běchovic téměř tři tisíce běžců. A mezi všemi se vyjímalo patnáct úsměvy zářících závodníků v bílých tričkách s logem naší univerzity. Po startovním výstřelu se naši běžci rovnoměrně rozprostřeli do celého startovního pole a trať si dávali takříkajíc „na pohodu“. Všichni startující Mupáci nakonec doběhli spokojeně (více či méně) do cíle na Pražačce. Časy našich nejrychlejších běžců stačily opět na první desítku v závodě týmů. Desáté místo při účasti 34 týmů, skvělý úspěch, nemyslíte? Po vydýchání a převlečení část týmu spěchala do svých domovů, ostatní vyrazili společně na podoběhový rozbor. 

Závod je skutečným zážitkem, legendou. Podívejme se třeba na věkový rozptyl závodníků. Vždyť nejstaršího závodníka od toho nejmladšího dělilo neuvěřitelných 70 let. Každý běžec si na běchovické trati projde větším či menším krizovým momentem, ať už je to výběh „hrdlořezáku“, anebo překonání některého z táhlých úseků. Pro běžce jsou však právě tyto momenty, kdy bojuje sám se  sebou, hnací silou a motivací posouvat své běžecké hranice dál.

Říká se, že každý, kdo rád běhá, by si měl běchovickou desítku alespoň jednou zkusit. Tak co vy na to? Poběžíte s námi příští rok?

V rámci běchovické desítky se od roku 2003 pořádá In-line závod na kolečkových bruslích z Běchovic do Kyjí (5 kilometrů). Metropolitní univerzita Praha v něm v roce 2013 jako první postavila na start jezdce na elektrických či mechanických vozících. V této tradici, teď už v rámci svého Oddílu bez bariér MUP, pokračuje každý rok (s výjimkou let, kdy byl pro nepříznivé počasí závod zrušen). Letošní ročník ozdobila pětice jezdců: Martin Hanibal, Jiří Němeček, Richard Pucholt, Jitka Kodadová a Václav Uher. Všichni jezdci si užívali všudypřítomné závodní atmosféry, která je nedílnou součástí běchovické akce a fandění přítomných diváků. Po dojezdu do cíle na ně čekalo vyhlášení s losováním o zajímavé ceny.