Běchovice–Praha, jedeme dál!

19. 10. 2017 Autor: redakce Popáté v řadě se naši studenti, absolventi a zaměstnanci představili v legendárním desetikilometrovém běhu se startem v Běchovicích a končícím v Praze na Pražačce. Závod se nejčastěji rozhoduje na osmém kilometru, v běžcům dobře známém kopci „Hrdlořezáku“, jehož vrchol sousedí s budovou Metropolitní univerzity Praha na Jarově.

Našich 14 běžců, kteří nastoupili do závodu v bílém tričku s logem univerzity, se v poli startujících rozhodně neztratilo. Nejlépe si vedl tradiční účastník našich běhů Martin Simon z Hradce Králové, který proběhl trasu ve skvělém čase 0:39:27. Tento čas stačil celkově na 198. místo a 17. místo ve své kategorii! V hodnocení je nutno se zastavit ještě u jednoho závodníka, a tím je člen našeho IT oddělení pan Josef Kovář. Od jeho posledního startu v roce 2015 u něj totiž došlo k rapidnímu zlepšení a tento rok doběhl pan inženýr v čase o 5 minut lepším. Jsme potěšeni, gratulujeme a očekáváme, že za rok či dva už bude Pepa atakovat čas kolem 45 minut. Musíme ale připomenout, že o časy a výkony v závodech podporovaných Metropolitní univerzitou Praha prioritně vůbec nejde. Chceme, aby si startující běh užili, poznali nové kolegy mezi studenty a zaměstnanci, případně lehce posunuli své sportovní hranice a našli nové výzvy a zapálení pro běh. To, že někteří z nás dokáží vystoupit ze své komfortní zóny, sáhnout si na dno fyzických i psychických sil, je jen bonus navíc.

Eva k závodu poznamenala: „Běchovický závod jsem si naprosto užila. Byl to můj první závod vůbec, a proto jsem nevěděla, co očekávat. Poslechla jsem si ale dobré rady kolegů a přátel o tom, jak nepřepálit začátek a mít tak dostatek sil na poslední část závodu – obávaný Hrdlořezák. Na závodu vládla velmi příjemná atmosféra a při běhu bylo cítit nadšení a soutěživost okolních běžců. Věděla jsem, že těch 10 km uběhnu, byla jsem připravená fyzicky i psychicky. Všem tento krásný závod doporučuji a příští rok půjdu zase!“ Další reakce najdete ve videoreportáži.

Součástí běchovické akce je již několik let také závod na in-line bruslích se shodným startem, délkou 5 kilometrů a cílem v Kyjích v blízkosti Jiráskova sadu. Již potřetí se této akce měli na vozících elektrických či mechanických zúčastnit také studenti a zaměstnanci oddílu bez bariér. Jejich lídři Vašek Uher a Jirka Němeček postavili tento rok silný devítičlenný tým. Naši snahu o tohle krásné propojení s běžci však tentokrát zmařilo počasí. In-line závod byl kvůli dešti hodinu před startem definitivně zrušen. Věříme, že to naše pohybově handicapované kamarádky a kamarády neodradí a další pořádané akce proběhnou za příznivých podmínek. Jsme si vědomi, že jejich přesun na místo akce je vždy velice logisticky a časově náročný.

Zamyšlení vedoucího SK MUP k organizaci závodu

„Běchovická desítka každoročně přitahuje běžeckou špičku, což mu jistě zvyšuje kredit. Účastníci se mohou setkat s českou a často i zahraniční běžeckou elitou. Tradici závodu bohužel každoročně kazí zmatky s převozem a následným výdejem odložených batohů s věcmi v cíli. Ani letošní rok nebyl výjimkou. Většina běžců čekala, někdy až 20 minut, v mokrých dresech a nervozita při výdeji potom logicky stoupala. Odnášeli to (jak jinak) pomocníci, kteří batohy vydávali, ale s nastavením organizace výdeje mohli jen těžko něco udělat. To je podle mého názoru věc, na které musí organizátor zapracovat. Jinak se může stát, že běžci po této nepříjemné zkušenosti budou raději volit jiné alternativy běhů pořádaných v okolí, s lepší organizací a levnějším startovným.“

A teď již slibované video: