Běchovice–Praha 2022 s logem MUP na prsou

8. 10. 2022 Autor: Milan Šafr, Ondřej Richter Účast týmu Metropolitní univerzity Praha na nejstarším nepřerušeném běžeckém závodě v Evropě se již stala tradicí. Běžci v bílých dresech s logem univerzity se v závodu společně objevují už od roku 2014. Výjimkou nemohl být ani rok 2022, a tak se poslední zářijovou neděli postavilo na start 10kilometrové trati 13 MUPáků.

Cílem Metropolitní univerzity Praha je dát možnost studentům, absolventům i zaměstnancům vyzkoušet si jedinečnou atmosféru tohoto závodu, posunout si své běžecké maximum na této vzdálenosti, anebo si jen dokázat to, že zvládnou tuto vzdálenost uběhnout včetně výběhu do obávaného „Hrdlořezáku“. A třeba se podaří přivést nějaké MUPáky k pravidelnému běhání a možnosti poznat další podobně zapálené jedince.

Sluncem zalitá neděle zpříjemnila všem našim běžcům zážitek jak na trati, tak i na následném společném posezení. Všech 13 běžců doběhlo spokojeně, a hlavně v pořádku, do cíle. Na své osobní maximum dosáhl absolvent Metropolitní univerzity Praha Ondřej Richter, který závod zaběhl za skvělých 39:22! Po Martinovi Simonovi se stal teprve druhým běžcem, který dokázal čas na běchovické desítce stlačit pod 40 minut. Ondrovi, jakožto všem zúčastněným, srdečně gratulujeme a přidáváme zároveň jeho zajímavý pohled na věc.

„Na příležitost účastnit se závodu Běchovice– Praha se těším každý rok. Letos to byl již můj 8. ročník, kterého jsem se zúčastnil jako člen běžeckého týmu MUP, organizovaného a perfektně připraveného vedoucím Sportovního klubu MUP Milanem Šafrem. Běchovice jsou vždy skvělá akce s obligatorním focením a taktickou poradou před závodem a následnou pozávodní analýzou se zaslouženou odměnou ve formě společného oběda a lahodné točené Plzně. Vzájemná výměna názorů, zkušeností, rad a tipů, jak závod pojmout, je stejně tak k nezaplacení jako následné sdílení pocitů z běhu samotného. Zklamání z nesplněných cílů nebo naopak radost z dosažení vysněných met, to vše je součástí závodu v závislosti na přípravě a vynaloženém úsilí. Můj první start v Běchovicích v roce 2014 v čase 55:31 pro mě byl prvotním pozitivním impulsem, na jehož základě jsem zahájil svoji „běžeckou kariéru“. Běhám pro radost, udržování mentální pohody, ale i z důvodu uspokojení občasné soutěživosti s ostatními běžci, kteří tuto vášeň se mnou sdílí. Výsledkem veškerých mých snah tak bylo splnění mého dlouholetého cíle – zaběhnutí Běchovické desítky pod 40 minut, což se mi letos konečně podařilo. Cílovou linii jsem protnul v čipovém čase 39:22. Celkově 68. místo ve veřejném závodě, 12. ve věkové kategorii. Radost byla obrovská! Zároveň mě však motivovala a motivuje k vytyčení nových cílů a met. Již nyní se tak těším na další ročník Běchovic! Jako absolvent MUP a dlouholetý účastník závodu tak mohu Běchovice všem studentům vřele doporučit. Ať už stávajícím běžcům, či úplným nováčkům, Běchovice nabízejí stejné příležitosti všem bez rozdílu. V barvách SK MUP je to opravdu skvělá akce, která je zdarma a na které člověk může poznat nové lidi, navázat dobré kontakty a ještě k tomu obdrží běžecké triko, které je každý rok v nové barvě. Možná pro vás bude tato akce, stejně jako byla před lety pro mě, pozitivním prvotním impulsem pro zahájení a pěstování tohoto fantastického koníčku. V dnešní uspěchané době je péče o své fyzické a psychické zdraví důležitější než kdy předtím a právě pro tento účel je dle mých zkušeností běhání ideální volbou. Věřím proto, že se s některými z vás v barvách SK MUP příští rok na startu potkám.“

Ondřej Richter, absolvent programu MVES

Na viděnou v Běchovicích v roce 2023!