Zpěvák VOJTA DYK ze skupiny Nightwork: Inspirujeme se v okolním světě

5. 10. 2012 13:36 Autor: Jana Habalová Známý nejen jako skvělý zpěvák ze skupiny Nightwork, ale i člověk, kterému je divadelní pódium domovem. U příležitosti turné Pavla Šporcla „Pocta mistrům“, kde byl Vojta Dyk jedním z hostů, se mi naskytla příležitost mu trochu nahlédnout do soukromí.
Dobrý den, Vojto. Dnešní večer budete účinkovat společně s Pavlem Šporclem, jak na Vás působí jeho hudba?

Mně se osobně jeho styl hudby velice líbí. Když se mi naskytne možnost spolupráce s ním, rád ji přijmu, proto se moc těším na dnešní vystoupení a doufám, že si ho užiju nejen já, ale i publikum.

A Vy se znáte s panem Šporclem nějak blíže, nebo jste pouze kolegové z hudební branže?
Ano. Jsme dobří přátelé a myslím si, že spolu máme velice kladný vztah. Už se těším, až si dnes společně zahrajeme a zazpíváme.

Pracujete současně na mnoha projektech (kapela, divadlo, televize…). Vyzdvihl byste nějaký z nich? Jak to všechno zvládáte?
Je toho hodně, to je pravda, ale vše mě baví a všechno dělám rád.

Cítíte se více zpěvákem nebo hercem?
Zpěvákem.

Jak jste se vůbec dostal k herectví? Byl to Váš sen už od dětství nebo jste měl jiné dětské sny o budoucím povolání? Čím jste chtěl tedy být?
Začalo to sborovým zpěvem, kterému jsem se věnoval už od dob, kdy jsem byl ještě malý. Díky tomu jsem pak jako jedenáctiletý dostal nabídku k účinkování v jedné hře, kde jsem se taky zamiloval… Mým snem však herectví už od malička nebylo.

Letošní Český slavík byl pro Vás ve znamení úspěchů. Vy sám jste byl oceněn 3. místem v kategorii Zpěvák a 3. místo získala i kapela, ve které hrajete, Nightwork, v kategorii Hudebních skupin. Čekal jste takovéto ocenění? Jaké jsou Vaše pocity? 
Takový úspěch jsme opravdu nečekali a ocenění si moc vážíme. Osobně si však myslím, že to není tak o kvalitě, jako o popularitě.

Zahrál jste si v několika filmech. Které z nich Vás bavilo nejvíce?
Byl to film Operace, který byl natáčený v Polsku (česko-polská produkce). I když z filmové stránky dopadl nejhůře, tak jsme si ho společně s Martou Issovou užili.

V televizi jsme Vás mohli vídat v seriálu Dokonalý svět, kde jste hrál roli extravagantního Oskara. Změnilo Vám účinkování v seriálu názor na módu? Zajímáte se o módu nějak více? Jaký styl je Vám nejbližší?
Můj nejoblíbenější styl je ten můj, ale jelikož žádný styl nemám, takže žádnej. Nejsem si úplně jistý, jestli mi to změnilo pohled na módu, i když je pravda, že jsem se díky tomuto seriálu seznámil se dvěma spolumajiteli galerie Royal, kteří mě zase seznámili se světovými návrháři. Kdybych měl peníze, tak bych si určitě rád někdy od nich koupil nějaký oblek, protože je zde vidět ten rozdíl kvality látek. Takže tím mě asi Dokonalý svět ovlivnil.

Hrajete v divadle i v televizi, dá se říci, co Vás baví víc?
Nejde. Vše má svá specifika. Jednou vás baví více to, podruhé zase ono. Je to úplně stejné jako v každém jiném povolání, proto nedokážu říci, co mě baví víc.

Píšete a skládáte si písničky sám?
Jak kdy. My se to snažíme dělat jako skupina dohromady, i když asi nejvíce toho naskládali a navymýšleli Kuba Prachař s Frantou Soukupem, protože z nás mají nejvíce času.

A kde hledáte inspiraci?
Tak když se kouknete na naše písničky, tak zjistíte, že naše spektrum je opravdu široké. Takže inspiraci hledáme tak různě v okolním světě.

Nedávno jste s kapelou pokřtili nové CD Tepláky aneb kroky Františka Soukupa. Jaké máte teď s kapelou plány do budoucna?
My na rozdíl od ostatních kapel, kteří po pokřtění CD uspořádají turné, tak jsme pokřtili CD a přestali hrát. Tím chci říct, že si teď dáváme takovou malou pauzu. Jinak určitě chystáme nějaké velké turné, které bychom chtěli pojmout trochu netradičně, tak si myslím, že se určitě máte na co těšit.

A poslední otázka. Chtěl byste něco vzkázat našim čtenářům, Vašim fanouškům?
Tak fanouškům bych rozhodně chtěl poděkovat, že jsme díky nim získali ocenění Slavíka a čtenářům, ať si čtou, co chtějí a hlavně ať čtou více knížky než časopis