Splouvání Vltavy 2023

12. 8. 2023 Autor: Milan Šafr Jedou z variant, jak si naplno užít letních dní, je vydat se do přírody splout některou z českých řek. Metropolitní univerzita Praha organizuje pro své studenty vodácké akce nepřetržitě již 13 let. A tuto tradici neporušila ani v tomto roce.

Po letech systému „každý rok jiná řeka“ se poslední dvě MUPácké vodácké akce uskutečnily na řece Vltavě. Ta vodákovi, hlavně v posledních letech, nabízí komfort v podobě regulovaného průtoku vody, upravených a sjízdných jezů, ale také prakticky nevyčerpatelné možnosti využití občerstvení a kempů okolo řeky. Vltava je však v posledních letech přeplněna především konzumními účastníky na raftech, kteří se, bez jakéhokoli pokusu o pohyb pádly, nesou řekou za doprovodu zvuků (většinou nesnesitelné) muziky z minireproduktorů.

I přes výše popsaná úskalí a posun vodáctví v Čechách (pro účastníky starších ročníků jistě nepochopitelný) úplně do jiné dimenze zážitku si lze splouvání Vltavy rozhodně užít. To platilo i pro početnou skupinu MUPáků, na kterou čekal čtyřdenní program, jehož vrcholem byly zastávky v Rožmberku nad Vltavou a Českém Krumlově. Kromě tradičního skládání a rozbalování stanů v každém z navštívených kempů se letos účastníci museli poprat také s chladnějším a deštivým počasím. Tuhle komplikaci však skupina zvládla bez sebemenších problémů, a navíc ve skvělé náladě. Po Vltavě 2023 tedy jistě lze poupravit známé rčení, že pro úspěšnou akci je potřeba zajistit dobré počasí a partu lidí. Letošní akce jednoznačně prokázala, že stačí mít s sebou ty správné lidi a úspěch je zaručen!

Děkujeme všem, kteří jeli letos s námi a těšíme se na další akci na vodě, příští rok s největší pravděpodobností na jiné české řece než Vltavě. A napřesrok u toho s námi můžete být také vy, kteří jste dočetli až sem. Plánované akce na další období hledejte na https://sport.mup.cz/.