Medailové úspěchy pod dubajským sluncem

27. 3. 2018 Autor: redakce Ve Spojených Arabských Emirátech proběhly v březnu dva atletické mítinky pro sportovce s tělesným postižením. Českou republiku zde reprezentovalo 14 atletů v běžeckých i technických disciplínách. Mezi nimi i dva studenti Metropolitní univerzity Praha, Martin Dvořák a Anna Luxová.

Slunečné počasí přálo studentovi Mediálních studií Martinu Dvořákovi. Hned v prvním závodě překonal své dosavadní osobní maximum o 30 centimetrů. Konečný výkon měl hodnotu 7,90 a stačil na bronzovou příčku. „Věděli jsme už při rozcvičení, že jsme na tom dobře. Před odjezdem jsem i slušně vrhal i v té zimě, co je v Česku. A v teple je to úplně o ničem jiném. Navíc je to hodně otázka psychiky a s tou jsem se zde opravdu srovnal a na mém výkonu je to vidět“, poznamenal handicapovaný atlet, který je i držitelem českého rekordu ve vrhu koulí ve své kategorii F34. V této kategorii závodí sportovci spastici. Jedná se o závodníky s poruchou centrálního nervového systému.

Další den Martin poměřil síly s ostatními atlety v diskařském sektoru. Soupeřům nedal šanci a vyhrál Velkou cenu Dubaje, která se často přirovnává k Diamantové lize pro zdravé atlety. „Je to pro mě určitě velké překvapení. Dneska jsem s tím nepočítal. Neměl jsem ani své dioptrické brýle. Schovával jsem se za ty sluneční a připomnělo mi to Ester Ledeckou“, komentuje svůj výkon student 1. ročníku magisterského studia.

O několik dní později se přesunula celá atletická reprezentace na další závod do Sharjahu. Zde se Martinovi nejprve povedlo poprvé v životě překonat osmimetrovou hranici ve vrhu koulí. Výsledný výkon měl hodnotu 8, 17 metrů, ale stačil pouze na 4. místo. Opětovné vylepšení národního rekordu ale platí. Překonání osmimetrové hranice navíc pravděpodobně znamená splnění limitu na nadcházející Mistrovství světa v roce 2019. Čtvrté místo nemuselo Martina vůbec mrzet, protože si o den později spravil chuť v hodu diskem, kde obsadil opět v novém osobním i národním rekordu druhé místo. „Jsem opravdu spokojený hlavně z překonání osmimetrové hranice, Doufám, že se ještě zlepším, abych mohl bojovat o medaile i na srpnovém Mistrovství Evropy v Berlíně“, uzavírá svůj příběh třiadvacetiletý atlet z Tábora, kterého v následujících měsících čeká kromě studia i intenzivní příprava v Jedličkově ústavu v Praze společně s trenérem Petrem Vrátilem a Jiřím Kadlecem.

Českou republiku reprezentovala také studentka Metropolitní univerzity Anička Luxová, členka sportovního klubu Jedličkova ústavu a svěřenkyně trenéra Zdeňka Valjenta. Ta obsadila třetí místo ve vrhu koulí a vylepšila sezónní maxima nejen ve vrhu koulí, ale i na atletické dráze, kde běžela sprinterské tratě 100 a 200 metrů. „Na začátek sezony je to dobrý výkon. Celé závody jsem si zpestřila dopingovou kontrolou. Nyní se chystám na atletické soustředění na Kanárských ostrovech a věřím, že své výkony ještě výrazně posunu.“