Lyžování s MUP – asijský student poprvé na lyžích

13. 4. 2016 Autor: Milan Šafr Studenti i absolventi MUP si opět zalyžovali na ledovci, tentokrát v Itálii. V pořadí sedmý zahraniční lyžařský výjezd směřoval do střediska Ponte di Legno. Účastníci měli možnost pět dní lyžovat na 100 km dlouhých, jak už bývá v Itálii zvykem, perfektně upravených sjezdovek.

Ubytování bylo zajištěno ve vkusně zařízených apartmánech v Residenci Clubu. Ten se nacházel 150 metrů od kabinové lanovky a dojezdu. Středisko v Tonale navíc nabízí hostům propojenost všech lanovek bez nutnosti využívání ski-busů což nebývá v Itálii úplně zvykem. Tohle všechno zvyšovalo komfort a pohodlí účastníků akce. Nejlepší lyžařské podmínky nabízely sjezdovky na ledovcové hoře,  jejíž vrchol byl více než 3 000 m nad mořem. Pohodu a prožitek celého pobytu navíc umocňovalo  jasné a slunečné počasí bez jediného mráčku.

Zajímavostí byla účast studenta vietnamského původu Le Nhat Vu – prostě a jednoduše Romana. Roman byl na lyžích poprvé v životě a za pět dní pod vedením instruktorky Terezy udělal velký lyžařský posun. Ladný lyžařský pohyb po červené sjezdovce a bravurní nástup/výstup na sedačkové lanovky jsou toho jasným důkazem :-). A takto své první lyžování viděl on:

Byla to rozhodně zajímavá zkušenost, kdy jsem (jako Vietnamec – Asiat) odhodil obavy a rozhodl se vyjet s „mupáky“ na hory, tam navíc poprvé „usednout“ na lyže. S partou známých i neznámých studentů MUP bylo mým cílem naplno si užít svou první lyžařskou akci v Alpách a naučit se lyžovat. Za to děkuji své instruktorce Tereze Skalické, která se mi věnovala po celou dobu. Díky ní jsem pochytil základy správné techniky lyžování. Dík patří také ostatním účastníkům, kteří to se mnou vydrželi včetně naše sportovního mentora Milana Šafra, který vždy po celodenním lyžování pořádal společné srazy, kde jsme si sdělovali dojmy z lyžování, poznávali se a hráli společenské hry.

Co jsem si odnesl z hor? Nevšední zážitky, nové kamarády, bez kterých by akce nebyla jistě tak zábavná. Lyžování je krásná věc, těm kdo si tento sport ještě nezkusili, ho vřele doporučuji. Na vlastní kůži jsem poznal, že naučit se lyžovat mohou úplně všichni. Při společném odjezdu z hor mi bylo líto, že už místo musíme opouštět, protože prostředí alpských vrcholů ve spojení s hřejivým sluncem ve mně vzbuzovalo vnitřní pocit štěstí a vyrovnanosti.

Do Alp na lyžování se určitě zase brzy vrátím, byla to pro mě velká a krásná zkušenost. Jsem vděčný, že Metropolitní univerzita Praha pro studenty tyhle akce pořádá.

Zbývá dodat, že kromě lyžování mohli účastníci poznat krásu malebného vysokohorského městečka vykresleného klasickými italskými obchůdky a kavárnami. Večery vyplňovala relaxace ve skvěle vybaveném wellness a neodmyslitelné skupinové společenské hry.

Kromě fotek se můžete potěšit i zdařilým videem Martina Bízika.

Tak zase za rok páni/dámy lyžaři/ky.