Krušné hory na kole i pěšky

9. 9. 2016 Autor: Milan Šafr V srpnu zorganizoval Sportovní klub MUP pro studenty poslední z letních akcí. Ta byla zaměřena na pěší turistiku a cyklovýlety. Zvolenou lokalitu Krušných hor se parta vydávala objevovat z prostorného penzionu v Perninku. Cesty směřovaly do vybraných příhraničních cílů – Nové Hamry, Bublava, Boží Dar a Klínovec.

Vzhledem k počátečnímu deštivému počasí jsme po domluvě zvolili výlet turistický a rozhodně jsme nelitovali. 16kilometrová trasa nás zavedla do Nových Hamrů, kde jsme se vysušili a poobědvali a následně se přes rozhlednu Pajndl na Tisovském vrchu vrátili zpět na naši základnu.

Večerní program byl jako obvykle náročný a veselý. Hodně smíchu, vzájemného popichování, dobrého jídla a pití. Museli jsme se pořádně energeticky zásobit, v sobotu se totiž počasí vyjasnilo a nás čekal náročný 70kilometrový výlet na kolech.

A předpoklady o náročnosti celodenní cyklojízdy se naplno potvrdili. Ono pohybovat se na kolech po Krušných horách není žádná legrace. Za vynaloženou dřinu při dlouhých stoupáních na krušnohorské vrcholy jsme byli odměněni krásnými panoramatickými výhledy. Také našim žaludkům jsme nezůstali nic dlužni. V „sebeodměňování“ jsme totiž pokračovali zastávkou v Tisové v místním pivovaru Krušnohor. Ochutnali jsme 8stupňové pivo vyráběné speciálně pro cyklisty. Oběd nás čekal v tradiční české baště u Švejka. Návrat zpět byl náročný, ale nic jiného nám, pokud jsme nechtěli nocovat na cestách, prostě nezbývalo.

Večer ještě vyrazila běžecká skupina Katka, Vašek a Milan na své 12 respektive 25kilometrové trasy. Po návratu běžců byla vyjížďka a výběhy náležitě oslaveny na prosluněné terase, a to šampusem od pana Muchy. Večírek pokračoval na zahradě založením ohně na grilování. To, že byla skupina naprosto unavena a zdecimována náročným sportovním programem, dokládá skutečnost, že se tentokrát nedostalo na tradiční společenské hry Aktivity, Party alias nebo Pivní hra. Někteří z nás zalehli dokonce ještě před čtyřiadvacátou hodinou. Nezdolní „držáci“ a sportovní fanatici se sešli v televizním koutku a podporovali naše olympioniky v cestě za slávou a medailemi.

V neděli ráno jsme se rozdělili na skupinu turistickou a cyklistickou. Obě vyrazily směrem na Boží dar. Cyklisti projeli přes „Božák“ až na Klínovec a zpět (cca 40 kilometrů), chodci dorazili do blízkosti Božího daru (20 kilometrů). Pak už zbývalo jen rychle se sbalit, předat penzion a vydat se zpět do víru mateřského velkoměsta MUP. Nutno dodat, že já osobně bych si pobyt v Krušných horách o pár dní klidně prodloužil. Každopádně se do tohoto kraje určitě vrátím/e. 

Pokud chceš někdy vyjet s námi i Ty, přidej se na Facebooku do skupiny Cyklo-turistika MUP