Miroslav Vojtěchovský: Vánoce jsou něžné svátky

23. 12. 2014 Autor: Redakce Muž s nesmělým úsměvem a obrovským nadhledem. Miroslav Vojtěchovský. Slavný český fotograf a vysokoškolský pedagog, který pomáhal nastartovat kariéru řadě úspěšných následovníků nejen v České republice, ale i ve Spojených státech. V současnosti profesor Vojtěchovský přednáší i na Metropolitní univerzitě Praha.

Většina encyklopedií spojuje jméno profesora Vojtěchovského především s fotografováním skla.  Jeho zatím poslední počin je však ze zcela jiného prostředí. Miroslav Vojtěchovský nafotil kolekci snímků historických automobilů Škoda. Po deseti letech se vrátil ke stejnému tématu. Pro reprezentativní publikaci Historie Škoda auto tentokrát zvolil jinou techniku snímání.  Ačkoliv vývoj technologií je překotný, to podstatné zůstalo.  Nesporná zkušenost a výtvarný cit, ale hlavně láska k fotografii a touha dosáhnout maximální kvality. 

Během  rozhovoru ve studiu MUP pan profesor hovořil nejen o své cestě k fotografování a úspěšné kariéře, ale také o zkušenostech se studenty ve Spojených státech, kde na American University ve Washingtonu strávil čtyři roky. V době adventu se povídání nutně dotklo i vánočních svátků. “Vánoce jsou něžným svátkem. Je to doba, kdybychom si místo shonu naopak měli sednout a zamyslet se nad tím, co je dobře a co špatně,“ řekl Miroslav Vojtěchovský redakci iMUP. 

Profesor Vojtěchovský je zároveň  první z osobností Metropolitní univerzity, se kterou redakce  natočila rozsáhlejší studiový rozhovor.  Video, kde nechybí ani přání do nového roku, vám nyní předkládáme.